ztkzž sufinanciranje ZTKZ Županije sufinanciranje

Vi ste posjetitelj broj 630922 od 01.07.2011. g.   Online imamo: posjetitelja: 20

 Petak, 12.05.2017.g. 11:27

U Ivanić-Gradu otvorena Međužupanijska izložba inovacija I3G


Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić otvorio je u četvrtak 11. svibnja u Ivanić-Gradu četvrtu Međužupanijsku izložbu inovacija I3G na kojoj se predstavlja više od 200 djece i mladih iz nekoliko hrvatskih županija.

Na svečanom otvorenju izložbe prigodne govore uz župana Kožića održali su i veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj Andrew Dalgleish, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić, ambasador izložbe i poznati poduzetnik i inovator Vjekoslav Majetić, ravnatelj Instituta za fiziku Sveučilišta u Zagrebu Slobodan Milošević, glavna tajnica Udruge inovatora Hrvatske Katarina Marković, gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, ravnateljica ivanićgradske Srednje škole Ivan Švear i predsjednik Elektroničkog i računalnog kluba Ivan Sović.

Inovativne ideje i projekte ove godine na izložbi predstavljaju studenti s vodećih domaćih fakulteta, Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Fakulteta elektrotehnike i računalstva u Zagrebu, Grafičkog fakulteta u Zagrebu, Prometnog fakulteta u Zagrebu, Geodetskog fakultet u Zagrebu, Naftno-rudarskog fakultet u Zagrebu, Strojarskog fakulteta iz Slavonskog broda, Fakulteta elektrotehnike, računalstva i informacijskih tehnologija Osijek i Visokog tehničkog učilišta Bjelovar i učenici srednjih strukovnih škola iz većeg dijela Hrvatske. Među sudionicima izložbe je i nekoliko uspješnih inovatora i poduzetnika.

Za izlagače i posjetitelje je pripremljen zanimljiv popratni program predavanja i radionica. Valja izdvojiti inspirativna predavanja „Kreativnost u obrazovanju“ Predraga Palea, „Što je zajedničko IT industriji i ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji“ Marka Severa i „Hoće li nam roboti oteti posao/Zašto upisati FER“ Ane Sović Kržić. Mladima će osobito zanimljive biti informatičke i robotičke radionice Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatskog saveza CB radioklubova te natjecateljske radionice „ZXQuest“ i SMS@433“ Elektroničkog i računalnog kluba. Kako je jedna od glavnih tema izložbe elektromobilnost u Hrvatskoj, posjetitelji mogu pogledati i nekoliko vrlo zanimljivih vozila na tu temu.

U panel diskusiji održanoj nakon svečanog otvorenja izložbe raspravljalo se pak o inovacijama i zakonodavnom okviru Republike Hrvatske. Na tu temu govorili su dr.sc. Brankica Detelić Cigrovski s Geodetskog fakulteta u Zagrebu, dr.sc. Željko Hederić s Fakulteta elektrotehnike, računalstva i informacijskih tehnologija Osijek, glavna tajnica Udruge inovatora Hrvatske Katarina Marković i sutkinja na Županijskom sudu u Zagrebu Lidija Bošnjaković.

Izložba će biti zatvorena u petak 12. svibnja svečanom dodjelom nagrada najuspješnijim mladim inovatorima, a hodajući robot pokretan umjetnim pneumatskim mišićima, besposadna letjelica s kanard sustavom, robotsko kazalište lutaka, pametni stol, pametni tuš, električni skateboard, solarno oklopno vozilo, zvono za osobe s oštećenjem sluha samo su neke od zanimljivih inovacija učenika i studenata koje konkuriraju za nagrade i koje svi zainteresirani mogu pogledati na ovogodišnjem izdanju izložbe. Izložba se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Zagrebačke županije i Grada Ivanić-Grada te u suradnji s partnerima, Udrugom inovatora Hrvatske, Zajednicom tehničke kulture Zagrebačke županije, Društvom pedagoga tehničke kulture i informatike Grada Samobora, Srednjom školom „Ivan Švear“ iz Ivanić-Grada i tvrtkom Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada.  povratak

© • By: Miljenko Mogulić 2011.g. e-mail: miljenko.mogulicgmail.com     Design: Zlatko Kelemenić e-mail